Project Description

Silver Oak

Som en av många idag klassiska firmor i Napa Valley, grundades Silver Oak Cellars år 1972. Det var den legendariska Justin Meyer (tidigare munk och assisterande vinmakare hos Christian Brothers) och oljemagnaten Ray Duncan.

De köpte en gammal mjölkfarm i hjärtat av Napa Valley och valde att satsa fullt ut på viner av Cabernet Sauvignon och lagra dessa i amerikanska ekfat – idag ovanligt, men förr i tiden det klassiska.

Till skillnad från de flesta stora firmor, gör man bara två viner, ett cabernetvin från Alexander Valley, och ett från Napa Valley.

Imponerande är att man lyckas hålla den höga kvaliteten på de båda vinerna, trots att produktionen ligger på upp mot 100 000 lådor årligen! Ändå producerar man nästan dubbelt så mycket vin som man egentligen buteljerar – resten säljs anonymt i bulk. På så sätt lyckas man hålla en hög och jämn kvalitet från år till år.
Bara knappt hälften av druvorna kommer från de egna 123 hektar stora vingårdarna, resten köps av kontrakterade odlare.

Ett unikt inslag hos Silver Oak, är att man har ett eget tunnbinderi, A & K, och eken kommer uteslutande från Missouri. Man använder sig enbart av helt nya ekfat. Det för området så typiskt mineral- och tanninstrukturerade vinet från den 91 hektar stora vingården i Alexander Valley fatlagras i 22-26 månader, och det fylligare och kraftigare vinet från Napa Valley i 23-25 månader.

Gemensamt för båda viner, är att de har en ovanligt lång lagringskapacitet. Som unga är vinerna täta och kraftfulla, tydligt strukturerade och med en lätt vaniljsöt och kryddig fatkaraktär, och med lagring utvecklas de fint och uppvisar då alltid större komplexitet.

En stor brand i februari 2006 förstördes en del av vinkällaren, och framtvingade en sedan flera år fastlagd plan att renovera vineriet. Det nya vineriet är väl tilltaget, noggrant planerat så att man kan vinifiera varje vingårdslott separat, och det har lett till att man ytterligare kan skärpa kvaliteten.

Silver Oak Cellars hör trots den enorma expansionen i Napa Valley från mitten av 1990-talet fortfarande till de klassiska och mest populära vinerna i Kalifornien.